The kiosk is built into a terraced hill, with one story on the landward side and two stories on the seaward side. The upper story, or the main floor, was reserved for the royal family and the lower story, a walk-out basement, was used partially for services. The plan of the kiosk is organized around two main halls placed on the longitudinal axis facing the sea and the hill in opposite directions, separated only by a wall. The Reception Hall (Arz Odasi), located to the northeast, is covered with a tall ribbed dome that is visible only from the exterior, and opens onto a sheltered terrace with a pool that faces the hillside. It is square with chamfered corners, with two wings or iwans looking out to the side gardens and a third elevated iwan facing the terrace door; the latter shares an oval window with the seaward hall. Each iwan is furnished with a large ornate sofa, whose carved baroque details match the lavish gilt decoration of the interior. Lit through large windows topped with upper windows, the hall is transversed by a wavy cornice that is formed by window and door arches, which bears a praise of the kiosk composed by court poet Enderunlu Fazil Efendi (d. 1810) and inscribed in talik script by calligrapher Yesarizade Mustafa Izzet Efendi (d. 1849). A door to the left of the elevated iwan leads into a private room with closets and bathroom. This room is called the Composition Room (Beste Odasi) after Selim III and is decorated with a simpler cornice that displays praises to the sultan composed by sufi poet Seyh Galip (1757-1799). Its furnishings consist of a continuous sofa that borders the walls and baywindow in Ottoman style, while its decoration is decidedly baroque. A door to the left of the elevated iwan leads from the Reception Hall into the small vestibule of the side entrance, which opens into the inner hall.

The inner hall, located to the southeast, is long and rectangular with a baywindow on its seaward facing side. Its side expands to form shallow brackets towards the middle, breaking the monotony of the long space and providing corners for the placement of doors leading to the five rooms and one bathroom that flank the hall. The room closer to the baywindow on the right opens into an enclosed staircase that leads down to the basement. Similar to the Reception Hall, this hall is furnished in the Western manner with sofas, armchairs, a table and chairs.

In its plan, furnishings and decorations, the kiosk displays a mixture of Western and Ottoman tastes and lifestyles, perhaps best exemplified by a writing table and two chairs found in a corner room that are embedded with mother of pearl and ivory in Ottoman style. There is some separation of rooms based on functions, while others have been kept multi-functional. The use of an upper plaster window (tepe penceresi) to crown a lower window reflects Ottoman vernacular tradition, while the size and shape of the windows are modeled after Western mansions. The interiors are decorated with wallpaper, floral and paysage paintings and low-relief baroque motifs, as well as imperial signatures (tugra), oriental carpets and calligraphy. Each room has a brazier for heating and unique chandeliers for lighting. The delicate use of gilt on walls, ceilings and furniture unify the interior that is distinguished with a different color schemes in every room.

The kiosk is a palace-museum and houses the Turkish Music Research Center and the Museum of Instruments in its basement. Due to restorations, the kiosk has been closed to visitors since late 1990s and is expected to remain closed in the near future.

We Recommend  : Kairos Travel  |  Unlu Hotel | Captivating Cappadocia
Did you like this? Share it: