Sadullah Pasa Yalisi also known as Sadullah Pasa Seaside Mansion, Sadullahpasa Mansion, Sadullah Pasha Yali. The Sadullah Pasa Seaside Mansion was built towards the end of the 18th century on the Anatolian coast of the Bosphorus, bordering the Havuzbasi creek in Çengelköy. It is the oldest remaining private mansion along the Bosphorus, after the 17th century Amcazade Hüseyin Pasa Seaside Mansion. Its first known owner is Mehmed Aga, who served the chief officer (darüssaade agasi) of the Ottoman palace under Abdülhamid I (1774-1789). Sadullah Pasa bought the shares of the other inheritors to become the sole owner of the mansion in 1872.

The compound consisted of two separate mansions housing the men’s quarters (selamlik) and the private family quarters (haremlik) built along the water’s edge, separated by a wall, and a series of small accessory buildings including a boathouse, baths and kitchens. The buildings were surrounded by cultivated gardens and orchards, which extended landward.

The Sadullah Pasa family lived in the compound until 1917. The men’s quarters, a single story building to the north of the private quarters, was demolished at the beginning of the 20th century. The remaining mansion was restored in 1947 by architects Turgut Cansever and Cahide Tamer. (See Sadullah Pasa Seaside Mansion Restoration). In 1977, the Foundation for the Preservation of Turkish Monuments and Environment (TAÇ – Türkiye Anit Çevre Turizm Degerlerini Koruma Vakfi) bought and restored the mansion under the direction of Sedad Hakki Eldem. The restoration remained loyal to the original plan except on the north side where the mansion was connected to the men’s quarters and the southern wing, which contained the kitchens and service areas. The architects cleared the remains of these derelict structures and refashioned the northern façade of the mansion to match the southern one; producing, in result, a symmetrical floor plan not found in the original. Most recently, the mansion was restored under the direction of architect F. Feyza Cansever between 1995-1997.

Placed longitudinally along the waterside on the north-south axis, the mansion has a traditional Turkish plan known as the central hall (merkezi sofali) type on two floors. Four entrances, one at the center of each side, lead into a rectangular central hall at the ground floor that has two rooms at its four beveled corners. The north and south entrances open into enclosed stairways, and the western entrance gives out to the dock. The scale of the mansion is relatively small; the central hall measures 8 by 11 meters.

This plan is repeated on the second floor, except for the shape of the central hall, which becomes elliptical. The upper rooms are also slightly larger; they project beyond the frame carried on angled consoles on the exterior. Crowned with a shallow ribbed vault, the oval hall of the upper floor is extended by rectangular iwans (eyvan) to the west and east, providing views of the Bosphorus and the gardens respectively. Its ribbed structure and decoration is likened to a tent by scholars, who trace the evolution of this form to the domed tent (otag), which in Central Asian tradition was raised for festive occasions.

The painted decoration of the walls, dating from the late 18th and early 19th centuries, was revealed when the wallpaper was removed during the 1947 restoration. The rooms are all decorated individually with motifs taken equally from the classical Ottoman and baroque traditions. Among depictions of flowers, fruits and vegetation adorning the rooms on the second floor are landscape renderings that show contemporary sites such as the Topkapi Palace and the Serefabad Seaside Palace. The room ceilings have plaster molding with varied patterns, the more elaborate of which are on the second floor.

Sehzade Kulliyesi, Istanbul

Sehzade külliyesi also known as Sehzade Complex, Şehzade Mehmet Camii, Şehzade Külliye, Shehzadeh Mehmed Mosque Complex, Sehzade Mehmed Mosque. The Sehzade Complex was commissioned by Ottoman Sultan Süleyman II, also known as Süleyman the Magnificent and Qanuni, the Lawgiver, (reg. 1520-1566 CE / AH 924-976) to commemorate his favorite son Sehzade Mehmed (1520-1543 CE / AH 924-950) upon his early passing in 1543. Twenty-two years old at the time of his death, Sehzade Mehmed was killed while returning to Istanbul after a victorious military campaign in Hungary. Mehmed was the eldest son of Süleyman’s only legal wife – although not his eldest so – and before his untimely death he was primed to accept the sultanate following Süleyman’s reign. Süleyman is said to have personally mourned the death of Mehmed for forty days at his temporary tomb in Istanbul, the site upon which famed imperial architect Sinan (1490-1588 CE / AH 895-996) would quickly construct a lavish mausoleum to Mehmed as one part of a larger funerary külliye, or mosque complex, dedicated to the princely heir. The mosque complex was Sinan’s first imperial commission and ultimately one of his most ambitious architectural works, even though it was designed early in his long career.

Before Sehzade’s death, the site of the complex was a part of the Old Chambers of the janissaries; Sehzade’s mausoleum was built upon the site of the former library of the order. Süleyman ordered the purchase of part of the janissaries’ chambers using funds from Sehzade Mehmed’s muhallefat, or inheritance, in order to construct a large mosque complex in memory of his son. Located on the main artery connecting Beyazit to Edirnekapi, the site is bounded by the Divanyolu boulevard to its south and the Valens aqueduct, constructed during the Roman era, to its north. Its west side borders a park along Ataturk boulevard adjacent to Sarachane Square. The sloping site overlooks the Bosporus roughly one kilometer to the north. Overall, the site measures approximately 240 meters wide east to west and 160 meters long north to south.

The complex is composed of several distinct structures within a polygonal walled perimeter. These buildings include a congregational mosque, madrasa, tabhane, hospice, elementary school, cemetery, and six unique mausolea structures. Construction of the complex began in 1544 CE (AH 951) and was largely completed by 1549 CE (AH 956).
The mosque is located at the center of the walled site, surrounded by gardens and pathways leading to other buildings within the complex. The mosque is accessible from the north, south, and west via five primary entrances; three portals open into the avlu and two into the prayer hall. The qibla wall forms the eastern elevation of the mosque.

The plan of the mosque is composed of two adjacent squares, each measuring forty-two meters to a side. The western half of the mosque forms an avlu, a square central courtyard surrounded by a row of vaulted portico bays accented with white and pink marble voussoirs. The avlu is notable as the first example in Ottoman architecture of the use of an open-air portico, instead of enclosed galleries, as the surround for a mosque courtyard. The octagonal marble ablution fountain in the center of the courtyard was donated after the original construction of the complex by Sultan Murat IV (1612-1640 CE / AH 1021-1050). At the center of the east wall of the avlu is a recessed portal leading into the prayer hall, topped by elaborate carved muqarnas.

The mosque’s two minarets rise above the northeast and southeast corners of the avlu at the northwest and southwest corners of the prayer hall. The enclosed stairways of the minarets are accessed from small portals on the exterior of the mosque. The shafts of the twin minarets feature ornate decorative sculpture in the form of geometric bas-reliefs and inlaid terracotta panels.

The eastern half of the mosque is the enclosed prayer hall. The prayer hall features a symmetrical, centrally focused plan, as did many of Sinan’s mosques. Just as in the portico to the west, the plan of the hall is organized according to a five aisle by five row grid, in which domed bays along the perimeter form a square border around a larger three bay by three bay space at the center. The corner bays are each slightly under eight meters square, while the bays along the center of each wall are approximately twenty-two meters long and eight meters deep. Four massive pillars are located at the corners of the large central bay, whose interior spans nineteen meters square. The pillars each measure close to five meters square to provide support for the massive arches that frame the edges of the central bay. These four arches are flanked by semi-domes that cover the central bays along each wall of the prayer hall. The four arches also provide support for a nineteen-meter-wide dome that springs from pendentives over the center of the prayer hall. The central dome rises to a maximum height of thirty-seven meters, suggesting a spherical space in section. Three-meter-deep galleries line the exteriors of the north and south walls to conceal large buttresses that provide additional structural support for the heavy central dome.

Like many of Sinan’s mosques, the interior of the Sehzade Mehmed mosque features simple but fine decoration. The interior is primarily of white stone, with polychrome Iznik tile work in radial geometric patterns at the centers of each dome and semi-dome of the ceiling, as well as within triangular panels on the squinches and pendentives. The voussoirs are finished in a pattern of alternating red and white stones to draw attention to the large arches supporting the roof. A large circular iron chandelier is suspended from the central dome above the red carpeted floor. The mihrab niche is surmounted by muqarnas and surrounded by large stained-glass windows.

Entrances to the prayer hall are located at the center of its north, west, and south walls, while the mihrab niche occupies the center of the east qibla wall. The minbar is located four meters to the south of the mihrab niche along the qibla wall. As the four pillars at the center of the support much of the load of the domed roof structure, the exterior walls have relatively little load to bear and thus are highly perforated to allow generous sunlight. Sinan revised this simple plan in his later imperial mosques to allow the support piers to be better integrated with the exterior walls of the prayer hall and thus less isolated near its center.

The six mausolea are grouped to the southeast of the qibla wall, while the madrasa and the tabhane are located north of the mosque along the complex perimeter. The mausoleum of Sezhade Mehmed was the first structure constructed under Sinan’s master plan for the complex. Measuring five meters to a side, the octagonal mausoleum is best known for its opulent decoration in polychrome Iznik tiles. Tiles in rare shades of green and yellow cover the entire interior of the space, including the floors and ceiling. The structure is supported by terracotta arches and roofed by a fluted dome. The tomb of Sehzade Mehmed is located at the center of the mausoleum, covered by a walnut baldachin. The tombs of Mehmed’s daughter Humusah Sultan and his brother Cihangir are also located within the structure. Openings in the walls allow for stained glass windows on all faces, as well as an entrance portal on the north elevation. A porch featuring inlaid opus sectile stonework leads to the entrance portal, which is surmounted by a commemorative inscription in Persian verse.

Also designed by Sinan, the mausoleum of Rüstem Pasa (1561-62 CE / AH 968-969) is located two meters south of Mehmed’s mausoleum. Like the mosque of Rüstem Pasa in Istanbul, the octagonal mausoleum features elaborate Iznik tile work. The mausoleum of Sehzade Mahmud (d. 1603 CE / AH 1012), located five meters to the southwest of Sehzade Mehmed’s structure, is a hexagonal structure measuring three meters to a side. Immediately to its south is the slightly smaller octagonal mausoleum of Seyhülislam Bostanzade Mehmed (d. 1598 CE / AH 1007). Nine meters to the west, a larger octagonal mausoleum measuring four meters to a side honors Ibrahim Pasa (d. 1603 CE / AH 1012). Designed by Dalgıç Ahmed Çavuş, this mausoleum is almost as large as that of Sehzade Mehmed. Finally, the baldachin tomb of Sehzade Mehmed’s granddaughter Fatma Sultan (1588-1589 CE / AH 996-997) is located ten meters to the east of Mehmed’s mausoleum. This small domed square structure measures four meters to a side and is located adjacent to the eastern wall of the complex.

The madrasa is located thirty-seven meters north of the mosque at the northwest corner of the complex. It follows a typical Ottoman organization in which twenty small cells and a second row of vaulted galleries are organized around a large rectangular central courtyard. Overall, the madrasa measures forty-six meters wide east to west and thirty-two meters long north to south. Its regularity is broken by a square domed prayer room embedded at the center of the eastern wall. This prayer room measures eleven meters to a side, and it projects five meters beyond the line of the exterior wall. The madrasa is accessible from the north via several entrances facing the Valens aqueduct, or by three central entrances along its south wall that face the mosque and mausolea within the Sehzade complex.

Though tabhanes were often directly attached to mosques later in Ottoman period, the tabhane at the Sehzade complex is a freestanding structure located to the east of the madrasa and north of the mosque, mausolea, and gardens. The tabhane is composed of a series of domed chambers designed to house pious travelers during short visits to the mosque. The tabhane is subdivided into three sections; the western and central sections are identical, while the larger eastern section features a unique interior organization and an adjacent trapezoidal courtyard. The enclosed portion of the eastern section is composed of two aisles of domed bays, each four rows deep. The sections to the west are each subdivided into thirds, with two small domed chambers to both the east and west of a larger central domed space. The tabhane measures between sixty-two and sixty-seven meters wide east to west and between thirteen and twenty-four meters long north to south.

The complex is interrupted by Dede Efendi Street to the east of the tabhane and mausolea, and though the complex’s perimeter wall creates a solid boundary along the street-edge, a hospice and elementary school affiliated with the mosque were constructed directly across the narrow street. The hospice is rectangular with a large central courtyard, measuring approximately twenty-five meters wide east to west and fifty-six meters long north to south. The elementary school is located adjacent and to the south of the hospice, a small square domed structure measuring ten meters to a side. Opposite the elementary school, a small break in the complex perimeter wall allows entry to the gardens north of the mausolea. There is a second entrance opening to the courtyard of the tabhane, opposite the entrance to the hospice. The perimeter wall is further perforated to the east and south of the mausolea and to the south and west of the mosque in order to permit diverse points of entry to the complex, with no apparent primary gateway.

The Sehzade Mehmed complex is widely regarded as Sinan’s first masterpiece. The simple design of its mosque foreshadowed both Sinan’s later experimentation with geometrically rational spaces and his refinement of innovative structural systems. Its mausolea are well-preserved examples of the opulent decorative tile work reserved for only the most important imperial building commissions. The complex remains open to the public today as an example of Sinan’s early vision and one of the finest architectural achievements of the Ottoman period.

We Recommend  : Kairos Travel  |  Unlu Hotel | Captivating Cappadocia
Did you like this? Share it: